"Generació búnquer", els fills del sistema educatiu espanyol


Què és la generació búnquer ? Quines en són les causes? Es denomina així a la franja d'adolescents que passen hores aïllats davant l'ordinador i la televisió més d'un 40% del seu temps, segons reflecteix l'estudi del Defensor del Poble i les Nacions Unides. Els símptomes d'aquest tipus d'addiccions va des de l'aïllament, la manca de motivació, l'abandó de les tasques normals i inclús la higiene, un baix rendiment escolar, etc
Són la generació de l'escletxa digital, els primers que han nascut i crescut amb Internet i les noves tecnologies. No se'ls ensenya a controlar aquest món inabordable que és la xarxa i és un problema que es comença a discutir entre la comunitat educativa. Quatre de cada deu joves d'entre 12 i 18 anys tenen amics virtuals que no han vist mai. "Els menors consideren que hi ha un dèficit en la protecció dels seus drets" afirma María Luisa Cava del Llano, Defensora del Poble en funcions. Un 12% dels joves pateix o ha patit cyberbullying i els pares no disposen de pautes bàsiques per l'ús sà o controlat d'aquestes tecnologies ni per la detecció d'addiccions d'aquest tipus. Però què és el que fa que aquests joves tinguin tant temps lliure per dedicar a la televisió i l'ordinador ?
Espanya és el país europeu amb un nivell d’atur juvenil més alt, el 14% de la seva població d'entre 15 i 24 anys ni estudia ni treballa. En canvi, a Holanda i Dinamarca, el percentatge de joves passius, que ni treballen ni estudien, ni segueixen cursos laborals, es troba per sota del 4%. Aquests dos països també es distingeixen per tenir unes de les taxes juvenils més baixes de la Unió Europea (UE): el 8,1% Holanda i el 11,6% Dinamarca. L'elevada taxa d'atur juvenil espanyola és conseqüència de l'elevat nivell d'abandonament escolar, més del doble de la mitjana de la UE, un 31,2%, davant dels 14,4% de mitjana de la UE.
És evident  que aquestes taxes guarden una estreta relació amb el nivell d'estudis assolit, doncs a mesura que augmenten els estudis dels joves disminueix la seva taxa d'atur. El sistema educatiu espanyol és dolent i car. Els informes PISA I OCDE demostren que l'estat espanyol és un dels que més gasta en educació i el que obté pitjors resultats. Segons aquests informes dels 33 països de la OCDE, Espanya és el 7è que més gasta en educació. En canvi els alumnes d'aquest estat ocupen el 27è lloc de la OCDE, el sisè per la cua.
D'altra banda l'educació a Dinamarca és gratuïta per tots els ciutadans i de molt alta qualitat. Potser en comptes de preguntar-nos per què aquest joves passen tantes hores del seu temps tancats amb l'ordinador i la televisió ens hauríem de plantejar quant temps seguirà els sistema educatiu espanyol sent tan deficient.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

“Si ho fes sense cobrar també gaudiria.”

“Si no canvien les polítiques de natalitat a l’Índia, el tigre acabara desapareixent.”