“Si no canvien les polítiques de natalitat a l’Índia, el tigre acabara desapareixent.”

ALBA GIRÓ - TALA, ÍNDIA

Circular per les carreteres de la Índia pot ser un infern, camions, motos, cotxes avançaments perillosos i clàxons es barregen per crear una mena de caos perfecte on sembla que al final ningú xoca contra ningú. Després d’unes deu hores de camí, una mica més al nord de Tadoba trobem el parc nacional de Bandhavgarh, ubicat a l’estat de Madhya Pradesh.
Casa característica de la regió de Madhya Pradesh - Alba Giró Carol

Per la finestra del cotxe van desfilant poblacions rurals, amb unes cases molt característiques; teulada de teules i parets blanques amb una franja blava al damunt. Antigament s'utilitzava el sulfat de coure que tenyia les cases de blau per allunyar els mosquit. Avui en dia, però, el blau és de pintura i no té cap efecte repelent.
La densitat de la població de tigres en aquest parc és una de les més elevades que es coneixen a l’Índia i al món, es poden veure entre 45 i 53 individus diferents. Cal destacar que la població mundial de tigres de Bengala ha disminuït un 97% durant l’últim segle i es calcula que no arriben als 3000 exemplars.
Un dels pobles on es pot trobar allotjament per visitar el parc de Bandhavgarh és Tala, que significa “sort”. A banda i banda de la carretera principal, un carril recent asfaltat, hi ha unes rases obertes on s’hi barregen plàstics, vaques i materials de construcció. Un dels guies més experimentats de la zona és Satyendra Kumar, que porta més de 30 anys com a guia naturalista a l’Índia i el Nepal. També és un important fotògraf de fauna salvatge; l’any 2004 la seva fotografia d’un cadell de tigre va ser publicada a la portada del BBC Wildlife Magazine.  “El tigre no té futur al nostre país, hi ha massa població i queda reclòs en els parcs naturals, on acabarà tenint problemes d’endogàmia. Si no canviem les polítiques de natalitat, el tigre acabarà desapareixent.”
Mascle de tigre a Bandhavgarh - Alba Giró Carol
Els biòlegs especialitzats en l'estudi del tigre adverteixen que un cop extint, seria impossible restablir l'espècie al seu hàbitat natural. Es tracta d’una espècie amb característiques biològiques molt complexes. Els tigres no es reprodueixen fàcilment en captivitat i només aprenen a caçar i a sobreviure en l'entorn natural observant el comportament de la seva mare.
Amb una població estimada de 1.130 milions de persones, l'Índia és el segon país més poblat del món, després de la República Popular de la Xina. La població índia augmenta al voltant de 18-19 milions de persones per any i un informe de la ONU publicat l'any 2015 alerta que l'Índia avançarà la Xina com a país més poblat del món el 2022, amb uns 1.400 milions d'habitants. L'alta densitat de població de l'Índia no només és un problema pel tigre sinó que també incrementa les dificultats per eradicar la pobresa i les desigualtats socials.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

“Si ho fes sense cobrar també gaudiria.”