Seguint el rastre del felí reial

ALBA GIRÓ - TADOBA, ÍNDIA
Un grup de jeeps entra al Parc Nacional de Tadoba a les 6:00 am. Avancen, un rere l’altre per un camí polsegós buscant el Tigre. Aquesta espècie es troba en perill d'extinció, víctima de la caça furtiva, dels canvis mediambientals i de la fragmentació de la població. Ens trobem al cor de la Índia, al districte de Chandrapur de l’estat de Maharashtra. Encara no és de dia, l’aire  és fred i se senten els primers cants d’ocells. Aquest parc és el més antic i més gran de tot el país i una de les 43 reserves de tigre del “Project Tiger”.
Femella de tigre al parc nacional de Tadoba - Alba Giró Carol
El Projecte Tigre és un programa de conservació del tigre llançat l’any 1973 pel govern de l'Índia durant el mandat de la Primera Ministra Indira Gandhi. El projecte té com a objectiu assegurar una població viable de tigres de Bengala en els seus hàbitats naturals, protegir-los de l'extinció, i preservar àrees d'importància biològica com un patrimoni natural.
De sobte el primer jeep s’atura bruscament a un costat del camí aixecant un núvol de pols al seu darrera. El conductor i el guia s’arrepengen del vehicle per mirar cap al terra; hi ha una filera de petjades enormes al camí; són del tigre. Els tres vehicles arrenquen a tota velocitat seguint el rastre fins que una forta olor d’animal mort arriba a tothom; hi ha alguna presa molt aprop.
El tigre de Bengala reial habita a l’Índia, el Nepal, Bangla Desh, Bhutan, Myanmar, la Xina i el Tibet. Es tracta de la subespècie de tigre més coneguda i un terç de la seva població és a l’Índia. Els jeeps estan aturats. Silenci, i espera. Passen pocs minuts, tots els ulls estan guaitant cap als arbres d’on prové l’aire fètid d’animal mort. 
Algú sent fressa entre els arbustos i un fort rugit trenca el silenci. El so d’una tigressa cridant els seus cadells. Poc segons després apareix. Clic, clic, clic, clic, clic, clic, clic: es disparen les càmeres a tots els jeeps, és una ràfega continua que ressegueix els passos de la tigressa. Creua el camí entre dos jeeps i darrera seu la segueixen tres cadells d’aproximadament un any d’edat. 
Jeeps esperant veure el tigre a Tadoba - Alba Giró Carol
Els tigres son animals solitaris, i només es veuen en grup les femelles amb les seves cries, que solen ser entre 3 i 4. Els mascles i les femelles només s’ajunten durant l’època de reproducció. Els vehicles reprenen la marxa seguint la trajectòria dels felins. Els quatre tigres arriben fins a una petita llacuna, beuen aigua i s’estiren a descansar. A pocs metres d’allà comencen a acumular-se més i més jeeps fins arribar a una vintena. Hi ha baralles entre conductors, guies, fotògrafs i la calor va pujant fins a arribar als 35 graus.
El turisme i el tigre estan en simbiosis, per molt que pugui semblar que la pressió és excessiva, els tigres segueixen estirats tranquil·lament mentre fan la migdiada. Gràcies a l’interès en el tigre dels turistes, locals o estrangers, es mantenen aquests parcs naturals i se seguirà treballant en la conservació d’aquest gran felí.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

“Si ho fes sense cobrar també gaudiria.”

“Si no canvien les polítiques de natalitat a l’Índia, el tigre acabara desapareixent.”