Francesc el revolucionari

Qui hauria imaginat que un dia un Papa seria portada de la revista Rolling Stone? La revista va dedicar l’any 2014 la portada a la "revolució" del papa Francesc, que ha sigut el Papa que ha acabat amb les amenaces i les condemnes a divorciats, homosexuals o a dones que han decidit avortar. La foto del pontífex anava acompanyada amb el títol de la cançó de Bob Dylan “The Times They A-Changing” ('Els temps estan canviant), en una clara intenció de destacar les idees progressistes que propugna el nou papa, en comparació amb els seus antecessors.
Francesc, nascut com a Jorge Mario Bergoglio l’any 1936 a Buenos Aires, és el 266è Papa de l'Església Catòlica, el primer no europeu des de la mort del Papa Gregori III l'any 741, i el primer castellanoparlant. Va resultar elegit el 13 de març de 2013, després de la renúncia al càrrec de Benet XVI, pels cardenals que van votar en el conclave. És el primer pontífex procedent del continent americà.
Va escollir el seu nom papal en honor a Francesc d'Assís, fundador de l’ordre dels franciscans, determinant en la història de l'església per la seva defensa de la pobresa i la relació personal amb Déu. Cultiva una vida senzilla; quan viatja en avió ho fa en classe turista i diverses vegades se l’ha vist al metro de Buenos Aires.
Fill d’un treballador ferroviari i una mestressa de casa, el pontífex és químic de formació, amant de la música clàssica i un gran aficionat al futbol, és seguidor del Club San Lorenzo de Almagro. També va exercir com a professor de literatura i entre els seus escriptors preferits podem trobar a Jorge Luis Borges, Friedrich Hölderlin i Fiódor Dostoievski.
És tradició que els papes utilitzin l’anell del pescador però Francesc hi va renunciar i en va encarregar un de plata. Segons la joieria encarregada de realitzar la peça el Papa va demanar que fos “simple, austera i fàcil de portar”.

Ha encetat, en un context fins ara profundament immobilista, la reforma del Vaticà. Ha promulgat un canvi en la manera de fer les homilies i de gestionar la presència de la dona en llocs clau de la Santa Seu. Ha creat una comissió antipedofília, transformat el paper que han de tenir els cardenals i els bisbes. I també ha propulsat la mediació de la diplomàcia vaticana en conflictes com les noves relacions EUA-Cuba, el Pròxim Orient i  Ucraïna.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

“Si ho fes sense cobrar també gaudiria.”

“Si no canvien les polítiques de natalitat a l’Índia, el tigre acabara desapareixent.”